Damkörsklanger över Uppsala den 17 oktober:
La Cappella med Vänner

Sveriges damkörselit samlas i Uppsala när La Cappella bjuder in tre av Sveriges främsta damkörer - Carolinae damkör, Chalmers damkör och Damkören SALT – för gemensam konsert den 17 oktober kl. 17. Med detta tar La Cappella första steget till den damkörsfestival som ska lyfta fram damkörsmusiken i Sverige.

Damkörsmusiken utvecklas starkt i Sverige. Bra damkörsmusik har utrymme för många klanger och uttryck. 

La Cappella har sedan starten för snart 30 år sedan haft som ett av sina mål att bidra till damkörsmusikens utveckling i Sverige. Damkörskonserten, La Cappella med vänner, är ett uttryck för denna ambition, och en unik möjlighet att få ta del av något av det bästa Sverige har att erbjuda av damkörsklanger.

- Att få arbeta med damkörsmusik är fantastiskt roligt, säger La Cappellas dirigent Tony Margeta. Tonomfånget är stort, och klangrikedomen imponerande, menar han. 

Programmet för konserten är så blandat som man kan förvänta sig. Folkmusiktoner blandas med konstmusik, nyskrivet med mer traditionella körklanger. Till de nyskrivna verken hör Carolinae damkörs ”Människa” en tonsättning av Dag Hammarskjölds text gjort av körens dirigent Ulrika Emanuelsson. Hit hör också Uppsala-kompositören Mårten Janssons tonsättning ”Fear thou not”, med vilken La Cappella framgångsrikt tävlade i våras. 

- Det ska bli så roligt att få både medverka i och lyssna till denna konsert, och jag hoppas verkligen många tar vara på tillfället att få lyssna till damkör, och kanske också upptäcka damkörsmusiken härliga kraft och bredd. 

Konserten den 17 oktober är en avspark för den Damkörsfestival La Cappella avser att återkommande arrangera för att främja utrymmet för damkörsmusik i Sverige. Damkörsfestivalen 2016 äger rum den 30 september – 2 oktober. 

För ytterligare upplysningar, samt reservation av plats för recensent: 

Madeleine Moback Neil, presskontakt, La Cappella
070-560 91 75, press@lacappella.se 

Tony Margeta, dirigent och konstnärlig ledare, La Cappella
0702-787 539, dirigent@lacappella.se 

Om medverkande körer och dirigenter:
Carolinae Damkör, döpt efter Lunds universitets latinska namn, är en ensemble bestående av c:a 20 kvinnor. För sina framgångar vid World Choir Games i Riga utsågs Carolinae damkör till Lunds kommuns kulturpristagare 2014. Kören grundades 2003, och har sedan starten letts av Ulrika Emanuelsson. 
Ulrika Emanuelsson är sångare, dirigent och tonsättare verksam i Lund och utbildad vid Musikhögskolan i Malmö. Hon är flerfaldigt prisbelönad för sina kompositioner, nu senast vid Sacred Music  Festival i New York för verket ”Människa”.

Chalmers damkör ger regelbundet konserter både i och utanför Göteborg, och turnerar gärna både i och utanför Sverige. Kören ingår som en del i Chalmers sångsällskap, och grundades 1987. Sofia Johansson leder kören sedan 2009.
Sofia Johansson är dirigent, sångpedagog och kyrkomusiker, utbildad vid Betelseminariet i Stockholm, Högskolan för scen och musik i Göteborg och Hochschule für Künste i Bremen.

Damkören SALT, med cirka 30 sångerskor, har sin hemmabas i Stockholm. I december går turnén till Dubai för konserter på Svenska ambassaden, och 2016 släpps körens tredje skiva. Kören leds sedan starten 2002 av Katarina Hellberg. 
Katarina Hellberg startade Damkören SALT, samtidigt som hon var dirigent för  Friedmans Apostlar, en kör kopplad till Handelshögskolan i Stockholms. Till vardags 
arbetar hon som läkare. 

La Cappella, kvällens värdkör, firar nästa år 30 framgångsrika år som kör. I våras vann kören den internationella tävlingen Corale Internazionale Voci dal Lido i Italien, och är sedan dess rankad som världens sjätte främsta damkör. Alltsedan starten har kören haft som målsättning att arbeta med musik för kvinnoröster på en hög musikalisk nivå och med stor genrebredd, och därmed verka för att utveckla damkörsmusiken i Sverige. Kören leds sedan 2014 av Tony Margeta. 
Tony Margeta är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg och tjänstgör som körpedagog vid Adolf Fredriks musikklasser. Mellan 2004-2015 var Tony konstnärlig ledare och dirigent för Falu Kammarkör, och 2009–2011 riksförbundsdirigent i Sveriges Körförbund. Tony Margeta coachar och utbildar även körer och körledare i Sverige, och medverkar även som domare vid internationella körtävlingar. 

Bilder för nedladdning:

https://www.dropbox.com/sh/d4bsyptvhk1wvag/AABYNFYxinUWZUX0TDfnrM57a?dl=0